Данъчните облекчения за деца може да се ползват авансово през 2023

...
Данъчните облекчения за деца може да се ползват авансово през 2023
Коментари Харесай

Данъчни облекчения за деца ще може да се ползват всеки месец

Данъчните облекчения за деца може да се употребяват предплатено през 2023 година, като всеки месец дължимият налог върху приходите на един от родителите се понижава с 50 лева за едно дете, със 100 лева за две деца и със 150 лева за три и повече деца.

Тази опция бе гласувана със закона за удължение действието на държавния бюджет от 2022 година през новата година до съставяне на постоянно държавно управление. Депутатите отхвърлиха предлагането на " Продължаваме промяната " за значително нарастване на данъчните облекчения за деца. Така и през 2023 година работещите родители ще могат да понижат налозите си за цялата година с 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца, и 1800 лева за три и повече деца. Отделно данъчното облекчение за дете с увреждания остава в размер на 1200 лева

Тези данъчните отстъпки обаче остават да бъдат с краткотраен темперамент - те не бяха признати в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, а в бюджетния закон. Което значи, че идната година би трябвало да бъдат доказани при приемането на бюджета за 2024 година В противен случай сумите ще паднат до старите равнища отпреди ковид-пандемията - едва 20 лева данъчна отстъпка за дете и 40 лева - за две.

За да може да ползва авансово всеки месец данъчните отстъпки за деца, единият от двамата родители трябва да подаде писмена декларация пред работодателя си. Остава в действие и вариантът данъчната отстъпка да се получи посредством работодателя вкупом в края на годината. Няма смяна и за опцията данъчното облекчение за деца да се употребява с годишната декларация за приходите от 2023 година, която би трябвало да се подаде през 2024 г. 

Новост е, че се позволява данъчно облекчение за деца да се употребява и от родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод. Тази смяна бе гласувана в интерес на деца, които се отглеждат от родител, който няма облагаеми приходи.

Освен това в случаите, когато родител е починал през данъчната година, наследниците му може да получат данъчното облекчение за деца. Това става като подадат данъчна декларация за приходите на умрелия родител.  Същата разпоредба важи и за данъчно облекчение за деца с увреждания. 

Изрично към този момент е написано в закона, че данъчните облекчения за деца няма да може да се запорират и взимат от правосъдни реализатори при просрочени задължения.

До края на януари 2023 година работодателите изплащат данъчните отстъпки за деца за миналата 2022 г. на тези свои чиновници, които до 31 декември са подали искане за това. Сумите са до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. Отделно, в случай че детето е с 50 и с над 50% увреждане, се получава и 1200 лева в допълнение данъчно облекчение. Родители, които не са подали декларация за прилагане за 2022 година на данъчното облекчие посредством работодателя си, могат да изискат отстъпката с годишната данъчна декларация, която тази година би трябвало да се подаде до 2 май.

РЕГИСТЪР НА НЕОБЛАГАЕМИТЕ ДОХОДИ

Всички платци на приходи, включително и свободни специалности, от тази година ще дават на Национална агенция за приходите информация по пример какви суми са изплащали на физически лица, даже когато става въпрос за необлагаеми приходи. 

Идеята на финансовото министерство е да се води в Национална агенция за приходите указател за всички приходи на хората, даже и тези, които са освободени от налози, с цел да се определя по-прецизно кой от какво обществено подкрепяне има потребност. Тази информация ще се употребява и при определянето на енергийно бедните. Освен това от финансовото министерство считат, че информацията в Национална агенция за приходите за всички приходи на хората ще разрешава бързо да се прави проверка кой от кое място има приходи и по какъв начин е придобил имуществото си.

Банките ще дават информация за изплатени лихви по влогове и облигации, пенсионните и застрахователните сдружения за доходи от непринудено обезпечаване и обезпечаване. Хазартните оператори ще заявяват в Национална агенция за приходите всички изплатени облаги в размер над 5000 лева Ще се подава информация и за изплатени ренти и аренди, както и парични награди в сферата на културата и спорта. Фирми и самоосигуряващи се ще подават данни в Национална агенция за приходите от кого купуват жилища, земя и коли. В Национална агенция за приходите ще получават информация даже за изплащаните държавни пенсии и т.нар.  " втора " пенсия от частните фондове, а също по този начин и за изплатените обществени и фамилни помощи.

В последния миг командировъчните пари бяха изключени от задължението да се рапортуват пред Национална агенция за приходите. Работодателските организации се опълчиха на настояването да дават информация на кое лице какви средства са изплатени за дневни разноски при командировка, защото това се явява несъразмерна административна тежест. Със същите претекстове отпадна докладването и на раздадените стипендии от образователните заведения.

По предпочитание в особено приложение на данъчната декларация жителите ще могат да разгласят добитите през годината приходи, освободени от облагане, както и приходите, които към този момент са били облажени с финален налог още при приемането им. Наследено или дарено имущество, както и получено имущество с възобновено право на благосъстоятелност, също по избор може да се впишат в данъчната декларация.

ПО-СТРОГА ОТЧЕТНОСТ ЗА НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ

С промени в Закона за пощенските услуги куриерските фирми вече са задължени да предоставят на Национална агенция за приходите данни за изпращаните пощенски колета и размера на изплатените суми от натрапен платеж. Това те ще вършат на всяко тримесечие и следва Национална агенция за приходите да издаде заповед за реда и метода на докладване на платените суми. Досега пощенските оператори имаха задължение само да изискват и съхраняват информация за податели на колета с натрапен платеж и за получателите на суми в брой от натрапен платеж.

По-строга отчетност пред Национална агенция за приходите ще има и за платформи като AirBNB, Amazon, EMAG и други Те ще подават информация за продавачите, чиито предложения обслужват, и приходите, осъществени от тях. Те са длъжни да разпознават и ревизират данните на тези продавачи. Това следва от Директива (ЕС) 2021/514, която у нас се вкарва чрез промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

РЕСТОРАНТИТЕ И ХЛЯБЪТ С НИСЪК ДДС ОЩЕ ЕДНА ГОДИНА

И през 2023 година ресторантьорските услуги и кетърингът ще бъдат с 9% Данък добавена стойност. По-ниският данък бе въведен временно по време на ковид-пандемията като отплата за интервалите, в които заведенията бяха наложително затворени. Сега няма сходни проблеми, само че ресторантьорите откриха лоби в Народното събрание, което гласоподава още една година невисок данък макар, че надали това ще се усети в крайните цени за клиентите. 

Със същите причини остава за още една година 9% ставка на Данък добавена стойност за фитнесите и използването на други спортни уреди.

Нулевата ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното също е удължена до края на 2023 година Тя трябваше да важи до 1 юли 2023 година

За бебешките храни и пелени, както и за книгите депутатите гласуваха ДДС да остане 9% безсрочно, като към тях прибавиха вестниците и списанията. 

Загуби за 520 млн. лева за бюджета са тези данъчни понижения, пресметнаха от финансовото министерство и предизвестиха, че диференцираните ставки Данък добавена стойност рисково се разрояват.

Без смяна остава срокът на деяние на 9% Данък добавена стойност за парното и природния газ - 1 юли 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР